Kuchnia

Coś na ząb

PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA.

Ciasto na ok. 30 pierogów:
150 g masła w temp. pokojowej,
400 g ugotowanych ziemniaków,
300 g mąki,
1 łyżeczka soli,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
rozmącone jajko do posmarowania .

Wykonanie:
Wymieszać roztłuczone ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jest bardzo przyjemne do zagniatania. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu. Składniki na farsz: 500 g szpinaku mrożonego, 300 g sera feta, 4 ząbki czosnku wyciśnięte, sól, pieprz, świeże zioła - oregano, szałwia, bazylia. Rozmrozić szpinak na małym ogniu, odlać ew. wodę. Dodać utartą fetę i przyprawy oraz wymieszać dokładnie. Ostudzić farsz. Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kółka. Na każdy kawałek nałożyć nadzienie i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem ziół. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation