Kuchnia

wypieki

Gnocchi buraczano-serowe

Składniki:
•250 gramów tłustego twarogu
•pół szklanki pieczonych buraków startych na papkę
•6 łyżek startego parmezanu
•50 gramów koziego twarogu
•¾ szklanki mąki pszennej
•łyżkę mąki ziemniaczanej
•łyżeczkę soli
•pół łyżeczki pieprzu
do podania:
•masło
•parmezan
•listki świeżej szałwii
Sposób przyrządzania:
Sery przepuść przez praskę, wymieszaj z buraczanym purée, dodaj mąkę ziemniaczaną, ¼ szklanki pszennej, sól i pieprz. Zagnieć miękkie ciasto i włóż do lodówki na 2 godziny. Pozostałą mąkę wsyp do miseczki.
Odkrawaj łyżką kawałki buraczano-serowego ciasta, obtaczaj w mące, na koniec odciśnij wzorki widelcem. Gotuj w osolonym wrzątku 1-2 minuty od wypłynięcia. Podsmaż listki szałwii na maśle i polej nim gnocchi przed podaniem. Na koniec posyp je parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation