Kuchnia

Christmas cake

Sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie


SKŁADNIKI

Składniki na spód
80 ml mleka
60 g masła
40 g cukru pudru
30 g kakao
150 g pierniczków
80 g ciastek korzennych
Składniki na masę serową
450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
200 g czekolady białej
1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
Składniki na polewę
40 ml świeżego soku z pomarańczy
50 g masła
40 g cukru pudru
20 g kakao
skórka otarta z dużej pomarańczy
Składniki na krem do dekoracji
150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
60 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
10 g cukru pudru
Dodatkowo
2 korzenne ciastka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie spodu
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Boki można wyłożyć folią rantową.
Do garnuszka dać masło, wlać mleko, wsypać kakao i cukier puder. Zacząć podgrzewać na małym ogniu mieszając, żeby składniki się połączyły, a masło roztopiło. Następnie gotować całość na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby całość lekko zgęstniała.
Kakaowy syrop odstawić. Pierniki i ciastka połamać na kawałki i wrzucić do miski, wlać ciepły syrop i wymieszać dokładnie. Masę wyłożyć na dno tortownicy i lekko podociskać, aby spód był równy. Odłożyć go do lodówki.
Przygotowanie masy serowej
Żelatynę zalać wodą i wymieszać, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do ostudzenia.
Twaróg zmiksować (można blenderem) z cukrem waniliowym. Powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę.
Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna. Zostawić ją na chwilę i jeszcze letnią wlewać do masy serowej ciągle miksując.
Śmietankę ubić na puszysto i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę serową wyłożyć na spód i schłodzić sernik przez noc (12 godzin).
Przygotowanie polewy
Do garnuszka wlać sok pomarańczowy, dać masło, cukier puder i kakao. Zacząć podgrzewać na małym ogniu mieszając, żeby składniki się połączyły, a masło roztopiło. Następnie gotować całość na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby całość lekko zgęstniała.
Polewę odłożyć aby lekko przestygła i wmieszać do niej skórkę pomarańczową. Gdy polewa ostygnie, ale pozostanie dość płynna wylać ją na sernik i dość szybko rozsmarować. Sernik schłodzić jeszcze godzinę w lodówce.
Przygotowanie kremu
Do miski dać mascarpone, cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać mikserem do powstania puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.
Korzenne ciastka pokruszyć i posypać nimi sernik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation