Kuchnia

Wigilia

Przepis na karpia Roberta Makłowicza. To ten sekretny składnik sprawi, że będzie aksamitnie delikatny

Składniki:

4 dzwonki karpia,
500 ml jasnego piwa,
kilkanaście ziaren ziela angielskiego,
mąka do panierowania,
2 jajka,
bułka tarta do panierowania,
masło klarowane do smażenia,
sól,
świeżo mielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

Karpia umieść w dużej i wysokiej misce. Następnie zalej go piwem, wrzuć lekko zgniecione ziela angielskie. Pozostaw rybę do krótkiego, około godzinnego zamarynowania.
Po tym czasie do miski wsyp mąkę z solą i pieprzem, do kolejnego naczynia wsyp bułkę tartą, a w jeszcze kolejnej misce roztrzep dokładnie jajko.
Każdy kawałek karpia panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Następnie na głębokim i rozgrzanym oleju podsmaż rybę z dwóch stron na rumiany kolor.
Karpia przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation