Kuchnia
Wigilia
Ten przepis Karola Okrasy przekona cię do smaku karpia. Wszystko dzięki aromatycznej pierzynce
Składniki:
2 nacinane filety z karpia,
100 g mąki pszennej,
5 cebuli,
5 sztuk ziela angielskiego,
5 liści laurowych,
łyżka suszonego majeranku,
2 łyżki mielonej słodkiej papryki,
szczypta mielonej ostrej papryki,
2 łyżki rodzynek,
łyżka miodu,
tarta skórka z połowy cytryny,
sok z połowy cytryny,
2 łyżki prażonych pistacji,
olej słonecznikowy,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Filety z karpia pokrój na mniejsze kawałki. Następnie dopraw od strony mięsa solą, pieprzem i łyżeczką słodkiej papryki. Każdy kawałek delikatnie obtocz z obu stron w mące.
Smaż przez około 3 minuty z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Mięso powinno się delikatnie zarumienić, natomiast skórka nieco bardziej przypiec.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Umieść ją w garnku, w którym znajduje się rozgrzany olej. Podsmaż wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i majerankiem. Co jakiś czas mieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Smaż wszystko przez około 5 minut do momentu, aż cebulka się lekko zarumieni.
Po tym czasie dodaj ostrą i słodką paprykę. Umieść także w garnku rodzynki, miód, skórkę i sok z cytryny. Całość podlej odrobiną wody. Mieszaj i duś przez następne 5 minut do miękkości cebuli. Na samym końcu dodaj pistacje.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę uduszonej cebuli. Na jej warstwie połóż skórą do dołu kawałki karpia. Rybę delikatnie nakryj z wierzchu drugą połową cebuli.
Tak przygotowanego karpia umieść w rozgrzanym do 160°C piekarniku i piecz przez około 10 minut. Po tym czasie pozostaw go na kolejne 5 minut w wyłączonym urządzeniu
MA==