Kuchnia

gotowanie

Łosoś Wellington | Kwestia Smaku
Łosoś
1 kg polędwicy łososia bez skóry (lub zwykłego filetu z łososia)
2 łyżeczki musztardy np. miodowej
2 op. ciasta francuskiego (razem ok. 460 g)
1 jajko
Szpinak
200 g świeżego szpinaku baby
1 łyżka masła
1 mała cebula np. szalotka
1/2 łyżeczki czosnku
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki serka Philadelphia
Pieczarki
300 g małych pieczarek
1 łyżka masła
Sos koperkowy
40 g masła
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki białego wina lub bulionu
125 ml śmietanki 30%
2 łyżki posiekanego koperku

Dodaj notatkę
Przygotowanie
Łosoś
Łososia opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Odciąć skórę jeśli łosoś ją posiada. Przekroić wzdłuż na 2 części. Doprawić solą, pieprzem, a następnie wysmarować musztardą. Odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas.
W międzyczasie przygotować szpinak i pieczarki, a w czasie gdy będziemy piec łososia, można przygotować sos koperkowy (przepis poniżej).
Ciasto francuskie cały czas trzymamy w lodówce.
Szpinak
Szpinak sprawdzić czy był płukany, jeśli nie, należy go opłukać i osuszyć.
Na większą patelnię włożyć masło, dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając.
Dodać czosnek i wymieszać. Dodać szpinak i mieszając drewnianą łyżką dusić go przez około minutę aż zwiędnie.
Smażyć go jednocześnie mieszając przez ok. 2 minuty lub aż będzie całkowicie odparowany.
Doprawić solą i pieprzem i odstawić z ognia. Wyłożyć na deskę i posiekać.
Dodać bułkę tartą, tarty parmezan i wymieszać. Gdy szpinak całkowicie ostygnie wymieszać go z serkiem Philadelphia.
Pieczarki
Pieczarki umyć i osuszyć. Pokroić na plasterki i włożyć na dużą patelnię.
Dodać masło i smażyć pieczarki co chwilę mieszając, aż całkowicie odparują, a na koniec się zrumienią.
Wówczas doprawić je solą i pieprzem, zdjąć z patelni i posiekać na desce.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Przygotować dużą blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto francuskie trzymać w lodówce, a wyjąć je przed samym zwinięciem i pieczeniem, aby się nie ogrzało.
Jajko roztrzepać w miseczce, przygotować pędzelek do posmarowania.
Wyjąć pierwsze ciasto z lodówki, rozwinąć je i przekroić na 2 części, jedną nieco większą od drugiej.
Na mniejszej części wyłożyć połowę szpinaku i położyć na nim jeden filet łososia. Na wierzchu położyć połowę pieczarek.
Przykryć drugą, nieco większą częścią ciasta, skleić brzegi, podwinąć pod spód i dłońmi szybko doformować kształtny wałek.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, naciąć nożem na krzyć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Można jednocześnie przygotować drugą roladę i piec je obok siebie.
Piec przez ok. 20 minut aż się ładnie zrumieni. Wyjąć z piekarnika i odczekać chwilę przed pokrojeniem.
Sos koperkowy
Można przygotować w czasie gdy piecze się łosoś lub z wyprzedzeniem.
Do rondelka włożyć masło i zacząć roztapiać. Dodać mąkę i szybko wymieszać rózgą.
Gdy zacznie się gotować wlać wino lub bulion i wymieszać.
Wlać śmietankę, wymieszać rózgą i zagotować. W międzyczasie doprawić solą i dodać koperek. Odstawić z ognia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation