Kuchnia

Ryby

Dorsz Zapiekany w Cytrynowym Sosie z Żurawiną



Składniki
Na dorsza:


4 filety z dorsza (ok. 150 g każdy)

Sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

Na sos cytrynowy:

2 łyżki masła


1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Sok z 1 cytryny

Skórka otarta z 1 cytryny

200 ml śmietanki kremówki 30%

100 ml bulionu warzywnego lub rybnego


50 g suszonej żurawiny

1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Do dekoracji:

Świeży koperek

Narzędzia
Naczynie żaroodporne


03:07
KASZA GRYCZANA JAK GOTOWAĆ NA SYPKO_360p
02:12
Polska zupa mięsna Flaki Polish meat soup Prosta...
14:40
PRZEPIS NA PĄCZKI JAK Z CUKIERNI...
08:04
SZAKSZUKA JAK ZROBIĆ MOJE ULUBIONE...
17:44
PRZEPIS NA NAJLEPSZĄ PIZZE z Moją Mamą QA
Rondel do sosu

Folia aluminiowa

Składniki Odżywcze
Liczba porcji: 4
Kalorie: 360 kcal na porcję
Białko: 25 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 10 g

Czas Przygotowania
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 25 minut
Łączny czas: 40 minut

Sposób Przygotowania
Przygotowanie dorsza:
Filety dorsza osusz ręcznikiem papierowym i dopraw solą oraz pieprzem.
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek i ułóż w nim filety ryby.


Przygotowanie sosu cytrynowego:
W rondelku rozpuść masło, dodaj czosnek i smaż przez chwilę, aż uwolni aromat.
Wlej sok z cytryny oraz bulion, mieszając, aby połączyć składniki.
Dodaj śmietankę kremówkę, skórkę z cytryny, suszoną żurawinę i opcjonalnie miód. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

Zapiekane danie:
Sos cytrynowy równomiernie wylej na filety dorsza w naczyniu żaroodpornym.
Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmij folię, aby sos delikatnie się zrumienił.

Podanie:
Wyjmij dorsza z piekarnika i udekoruj świeżym koperkiem.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż, puree ziemniaczane czy sałatka.

Najczęściej Zadawane Pytania
Czy mogę użyć innej ryby zamiast dorsza?
Tak, możesz użyć mintaja, morszczuka lub łososia, jednak czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości filetów.

Jak przechowywać resztki dania?
Resztki można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 2 dni. Przed podaniem najlepiej delikatnie podgrzać w piekarniku.

Czy mogę pominąć śmietankę kremówkę?
Śmietanka nadaje sosowi kremową konsystencję, ale można ją zastąpić mlekiem kokosowym dla bardziej egzotycznego smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation