Kuchnia

Wigilia

Korzenny śledź z rodzynkami

Składniki:
250 g filetów śledziowych
1 duża cebula
1 łyżeczka masła
6 goździków
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
2 łyżki miodu
ocet balsamiczny
Wykonanie:
Rodzynki zalewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, odstawiamy na 60 minut.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, mieloną skórkę, miód i namoczone rodzynki z sokiem. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy octem balsamicznym, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Filety kroimy w dzwonka i mieszamy z sosem. Odstawiamy co najmniej na noc, żeby smaki się przeniknęły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation