Kuchnia

Wigilia

Rolmopsy z ogórkiem

Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:

5 filetów śledziowych
5 małych konserwowych ogórków
1 cebula
musztarda dijon
czarny pieprz
wykałaczki
Zalewa
2/3 szklanki wody
1/3 szklanki octu 10%
1/2 łyżeczki białej gorczycy
2 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego





Wykonanie:

W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Jeśli mamy malutkie ogórki zostawiamy je w całości, jeśli są większe, kroimy je na pół.

Filety smarujemy musztardą, oprószamy pieprzem, układamy cebulę, po jednym ogóreczku i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, żeby się zamarynowały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation