Kuchnia

Wigilia

Moja propozycja na wigilijnego śledzia. Jeśli śledź króluje na waszym wigilijnym stole tak ja u mnie to będzie to pyszna odmiana bo z cytryna w oleju, zamarynowany po kilku godzinach rozpływa się w ustach. Polecam.




Śledź z cebula i cytryną w oleju

filety śledziowe matias 1 kg
3 liście laurowe
cebule 3 szt
ziele angielskie wg uznania
1-2 cytryny
pieprz cytrynowy do ryb
olej do zalania

Śledzie wymocz przez 3h, następnie pokrój w małe kawałki. Cytrynę umyj, sparz pokrój w cienkie plastry. Cebule pokrój w piórka. Na dnie słoika ułóż cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2 plastry cytryny. Nałóż kawałki śledzia. Posyp pieprzem cytrynowym. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania składników. Wierzch słoja powinna przykrywać ostatnia warstwa cebuli z przyprawami. Zalej wszystko olejem. Całość odłóż na około 24 godziny do schłodzenia. Śledzia podaj z cebulką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation