Kuchnia

Wigilia

Czerwone śledzie na pierniku z miodową gruszką

kilka grzanek z piernika - upiecz w osobnej keksówce trochę ciasta piernikowego, nie przekładaj go powidłami, ale zawiń w folię i odłóż aż do Wigilii, ewentualnie użyj toruńskich 'katarzynek' bez czekolady
1-2 łyżki masła

4 gruszki lukasówki
skórka i sok z cytryny lub 2 limonek
2 łyżki najlepszego masła
2 łyżki miodu rzepakowego
200g półwytrawnego białego wina

8 płatów śledzi matiasów
4 łyżki czerwonego octu winnego
3 łyżki miodu rzepakowego
2 liście laurowe, kilka goździków i kilka ziaren czarnego pieprzu
200g soku buraczanego lub barszczu

Gruszki obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki. W garnku na rozgrzanym maśle przesmaż chwilę gruszki, dodaj sok i skórkę z cytryny, miód i wino. Duś na maleńkim ogniu ok 20 minut (ważne, by gruszki się nie rozpadły). Wyjmij gruszki, a sos jeszcze trochę zredukuj i ostudź. Przełóż gruszki do sosu i tak przechowuj do 4 dni, aż do Wigilii

Śledzie wymocz w mleku przez minimum 3 godziny, dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
W garnku zagotuj razem ocet winny, miód, liść laurowy, goździki, pieprz. Odstaw do wystudzenia. Do letniej zalewy dodaj sok z buraków i włóż do niej całe płaty śledziowe na minimum 12h - to również możesz zrobić 4 dni wcześniej i trzymać śledzie w słoiku. Przed podaniem, pokrój śledzie na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki.

Tuż przed podaniem, przesmaż na maśle kromki piernika. Na grzankę nakładaj gruszki, na wierzchu układaj śledzie i lekko skrop sosem od gruszek. Grzanki piernikowe nie muszą być ciepłe, ale takie smakują najlepiej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation