Kuchnia

wypieki

Likier świąteczny

Składniki:

- 500 ml śmietanki 30%
- 2 puszki kajmaku (użyłam masy krówkowej gostyńskiej - najlepszy kajmak)
- 2 łyżki przyprawy do piernika - unikajcie tych które w składzie mają mąkę
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 l wódki

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy śmietankę i ją podgrzewamy. Dodajemy przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Następnie dodajemy kajmak i mieszamy wszystko trzepaczką, cały czas na małym ogniu podgrzewając, kajmak musi się dobrze rozpuścić, aby nie powstały grudki.

Na koniec wlewamy wódkę i dalej mieszamy wszystko razem.

Likier przelewamy do butelek, odstawiamy do wystudzenia i zakręcamy.

Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation