Kuchnia

kuchnia

Likier krówka czyli domowy baileys

Składniki:

*1/4 - 1/2 l wódki (według preferencji co do zawartości promili, ja dałam 1/2 litra)

*1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (dałam gotową masę krówkową)

*1/2 szklanki śmietany kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego (dałam kremówkę)

*1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej



Wykonanie:

Mleko w puszce włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu około 2 i pół godziny, a następnie pozostawić w tej wodzie do wystygnięcia. Najlepiej ugotować mleko dzień wcześniej. Ja skorzystałam z gotowej masy krówkowej, gotowanie więc pominęlam.

Wystudzone mleko przełożyć do miski i dodać do niego kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku. Całość wymieszać (można delikatnie zmiksować), ja mieszałam łyżką. Następnie dodać alkohol, śmietankę (mleko) i całość wymieszać.

Pozostawić na około 2-3 dni, do "przegryzienia".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation