Design

Iwona Mućko

Sałatka z kurczakiem i kiełkami

Składniki:

ok. 400 g fileta z kurczaka
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
1 puszka kiełków fasoli mung
pęczek natki pietruszki
1-2 łyżki majonezu
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1-2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, oregano, majeranek



Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka umyć, usunąć błony, pokroić w małą kostkę. Mięso umieścić w misce, dodać olej rzepakowy, sos sojowy, 1-2 łyżki zalewy z puszki z ananasem, odrobinę soli, pieprz i po dużej szczypcie ziół. Wymieszać, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. godzinę (lub nawet na całą noc, rano przygotowanie sałatki zajmie Wam 15 minut :) ). Rozgrzać patelnię, wrzucić na nią kurczaka i podsmażyć (należy uważać, żeby mięso się nie wysuszyło, dlatego wystarczy smażyć go kilka minut) a następnie nieco przestudzić. Ananasa, kukurydzę i kiełki odcedzić. Ananasa pokroić w kostkę, kiełki również można delikatnie "rozdrobnić" (garść kiełków pokroiłam na mniejsze części), dodać razem z kukurydzą do kurczaka. Natkę pietruszki opłukać i drobno posiekać, dodać do miski i wymieszać. Sałatkę wymieszać majonezem, na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation