Kuchnia

Masterchef

Miłosz Wyrwicz: Pierś z gołębia z puree z dyni i sosem buraczano waniliowym

Pierś z gołębia z puree z dyni i sosem buraczano waniliowym

SKŁADNIKI na 2 porcje:

1 gołąb
olej do smażenia
4 plastry słoniny
150 ml wywaru (najlepiej z korpusu gołębia)
50 ml soku z buraków
¼ laski wanilii
sól i pieprz
150 g dyni
1 gałązka tymianku
1 gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
ok. 40 g papardelle

Gołębia oczyszczamy, solimy i obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Obkładamy słoniną i odstawiamy.
Przygotowujemy sos: Wywar zagotowujemy z sokiem z buraków i wanilią. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy wraz z tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem do miękkości i lekkiego zarumienienia.
Zawiniętego w słoninę gołębia pieczemy w piekarniku ok. 15min, w temp. 180-190C. Odstawiamy na około 10 minut aby „odpoczął”. Papardelle gotujemy w osolonej wodzie al’dente.
Przed podaniem wycinamy z gołębia piersi i serwujemy je z dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation