Kuchnia

Masterchef

Miłosz Wyrwicz: Bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane cebulą, pomidorem, oliwkami, kaparami, serem manchiego i anchois

2 bakłażany mini
sól
płaska łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy extra vergine
1 szalotka lub cebula
1 pomidor
10 oliwek
1 łyżka kaparów
50 g sera manchiego lub peccorino
4 anchois

Mini bakłażany przecinamy i usuwamy miąższ, który oprószamy solą, odrobiną cukru i polewamy oliwą. Po 15 min. odciskamy wodę i przesmażamy go z posiekaną cebulką, pomidorem, oliwkami i kaparami. Farsz nakładamy do bakłażanów i posypujemy serem manchiego lub peccorino. Zapiekamy w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Po zapieczeniu kładziemy na każdego bakłażana po fileciku anchovies. Podajemy z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation