Kuchnia

Masterchef

Przepisy MACIEJA ZIENIA, 4 sezon, Warszawa - oficjalna strona programu Ugotowani

Drgająca szczytówka z fenkułem



4 filety z dorady
800 g ziemniaków
1 puszka mleka kokosowego
kostka masła
duży fenkuł
limonka
60 ml oliwy
50 ml białego wina
2 sztuki trawy cytrynowej
papryczka chilli
100 ml bulionu rybnego
świeża natka pietruszki
sól morska



Sposób przygotowania:



Ziemianki gotujemy i przecieramy na purée. Następnie dodajemy miękkie masło, mleko kokosowe i wasabi. Fenkuł kroimy w cienkie plastry (carpaccio) doprawiamy oliwą, sokiem z limonki i solą morską. Filet z dorady smażymy po 2 min. z każdej strony. Na patelnię wlewamy 50 ml białego wina, dodajemy trawę cytrynową i odrobinę chilli. Wino redukujemy o połowę, dodajemy wywar rybny i znowu redukujemy do 1/3 objętości. Następnie dodajemy zimne masło i siekaną natkę pietruszki. Rybę podajemy z ziemniaczanym purée i fenkułem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation