Design

Design

Czekoladowy poprawiacz humoru

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki ciemnego kakao do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
2 jajka
kilka kropli olejku migdałowego
1/2 szklanki gorącej kawy rozpuszczalnej
50g płatków migdałowych( plus 2-3 łyżki do posypania po upieczeniu)
1-2 gruszki( w zależności od wielkości)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremkę o wymiarach około 28x 21cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posmarować niedużą ilością margaryny. Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na 2-3mm plasterki i przekroić je w poprzek na pół, aby powstały mniejsze kawałki ( ciasto łatwiej się wówczas kroi po upieczeniu).
Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodać cukier i sól. W osobnym naczyniu: wlać maślankę, olej i olejek migdałowy, wbić jajka, dobrze połączyć. Do mokrych składników wsypywać stopniowo mieszankę mąki. Krótko miksować, pod koniec dodać gorącą kawę. Do masy wsypać płatki migdałowe- całość szybko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Na masie układać kawałki gruszek. Piec około 40- 45minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać pozostałą częścią płatków migdałowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation