Kuchnia

Kuchnia-Sałatki,surówki

Sałatka z kurczakiem na dwa sposoby, arbuzem i fetą
SKŁADNIKI:
250 g filetu z piersi kurczaka
6 cienkich plasterków wędzonego boczku
2 duże garści mixu sałat (np. lodowa, rukola, radicchio, rzymska, endywia)
oliwa + ocet winny
1 dymka ze szczypiorkiem
1 czerwona cebulka
100 g sera feta + odrobina oliwy i suszonego tymianku
100 g arbuza
1/2 zielonego ogórka
kiełki, np brokuła, lucerny
listki kolendry (opcjonalnie)
pieprz, sól
marynata:
1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oleju ryżowego, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka czarnego sezamu
dressing miodowo-musztardowy:
2 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki oleju rzepakowego lub sezamowego
1 łyżka octu z białego wina
szczypta soli i białego pieprzu


PRZYGOTOWANIE:
Składniki na dressing dokładnie ze sobą połączyć przy użyciu widelca lub małej trzepaczki. Aby był rzadszy można dodać 1 łyżkę zimnej wody.
Filet podzielić tak, aby powstały 2 większe kawałki i 6 mniejszych. Mniejsze oprószyć pieprzem i każdy zawinąć w plasterek boczku.
Składniki na marynatę połączyć w miseczce i umieścić w niej dwa większe kawałki mięsa.
Fetę pokroić w ładne kostki, posypać odrobiną tymianku i skropić oliwą z oliwek.
Sałatę poszatkować (dodałam też dwa zewnętrzne liście młodej kapusty). Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki, tzw nerki. Cebulkę pokroić w piórka, dymkę posiekać. Arbuza pokroić w takie kostki jak fetę, usunąć nożykiem pestki.
Wszystkie kawałki kurczaka grillować na naoliwionej powierzchni grilla elektrycznego z obu stron, aż do zarumienienia (można użyć też patelni grillowej lub zwykłej albo zgrillować kurczaka na tradycyjnym grillu - najlepiej na aluminiowej tacce).
Sałatę wymieszać z cebulą, dymką, ogórkiem. Dodać łyżkę oliwy i octu winnego, doprawić szczyptą soli. Umieścić na talerzu, tworząc piramidkę. Wokół na przemian kłaść fetę i arbuza. Większe kawałki kurczaka pokroić na trzy części po skosie. Oba rodzaje kurczaka umieścić na sałatce. Zwieńczyć kiełkami i szczypiorkiem. Podawać z dressingiem miodowo-musztardowym.
Talerz można udekorować odrobiną kremu balsamicznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation