Kuchnia

słodkości

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (użyłam razowej)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru brzozowego (lub 1 szkl. brązowego)
3/4 szklanki oleju (użyłam oleju kujawskiego tłoczonego na zimno)
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 kg odpestkowanych śliwek

W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki, w drugim mokre. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj łyżką - tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do tortownicy (moja o średnicy 24 cm)wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Na wierzchu ciasta poukładaj śliwki skórka do dołu i lekko wciśnij w ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na godzinę - piecz do suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation