Kuchnia

słodkości

Lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami

SKŁADNIKI:
3 jajka
3 łyżki cukru (lub 2 łyżki fruktozy czy jak u mnie cukru brzozowego)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki zarodków pszennych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g truskawek

Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie kolejno dodawaj żółtka. Mąki wymieszaj razem z zarodkami i proszkiem i wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.
Truskawki umyj, obierz i przekrój na pół.
Blaszkę o wymiarach ok.20x20 wysmaruj tłuszczem i ułóż truskawki przekrojoną stroną do dołu. Truskawki zalej ciastem.
Wsadź do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Ciasto wystudź, obróć truskawkami do góry i posyp cukrem pudrem lub fruktozą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation