Kuchnia

Kulinaria

tarta kajmakowa z orzechami
125 g mąki
100 g zimnego masła
szczypta soli
2-3 łyżki wody
puszka słodzonego mleka skondensowanego*
po ½ szkl. mielonych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
100 ml śmietanki 30%

* Inną opcją przygotwania domowego kajmaku może być rozpuszczenie cukierków „krówek” z dodatkiem mleka lub słodkiej śmietanki, ew. gotowa masa z puszki lub domowe toffi.

Puszkę mleka gotujemy ok 2-3 godziny w dużym garnku, pamiętając aby była cały czas zanurzona w wodzie. Lub przygotowujemy sos korzystając z przepisu podanego wyżej.
Masło rozcieramy z mąką i solą na kruszonkę, dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną formę i schładzamy w lodówce min. 30 min. Po tym czasie pieczemy ciasto ok 20 min. w temp. 180 st. C. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowy kajmak mieszamy z orzechami dolewając śmietankę.
Masą wypełniamy ostudzone ciasto i schładzamy całość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation