Design

Design

BABECZKI

Składniki:


1 szklanka mąki

2 łyżki stołowej skrobi kukurydzianej

½ łyżki stołowej proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

½ szklanki + 2 łyżki stołowe maślanki

2 białka dużych jaj

¾ szklanki cukru

60 g cukru

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego


Wykonanie

1. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Formę na muffinki wyłóż 12 papilotkami. Natłuść ją z wierzchu i odstaw na bok.

2. W średniej wielkości misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.

3. W małej miseczce rozbełtaj białka jaj i maślankę.

4. W dużej misce utrzyj masło i cukier na lekką, puszystą masę (miksuj przez około 3 minuty). Dodaj wanilię.

5. Mikser ustaw na średnie obroty. Dodaj 1/3 mieszanki mącznej, cały czas mieszając, aż do połączenia składników.

6. Dodaj połowę mieszanki jajecznej i zmiksuj. Następnie dodaj połowę z pozostałej mieszanki mącznej i mieszaj mikserem do całkowitego połączenia.

7. Wlej resztę maślanki z białkami, miksując ciasto do czasu, aż uzyska jednorodną konsystencję.

8. Dodaj resztę składników suchych.

9. Następnie miksuj ciasto przez 2 minuty, żeby wszystkie składniki połączyły się, a samo ciasto nabrało lekkiej konsystencji.

10. Podziel ciasto równo pomiędzy 12 papilotek (około 2 łyżki stołowe na jedną babeczkę).

11. Piecz przez 15-18 minut (po 15 minutach sprawdź, czy babeczki są gotowe, wbijając w nie wykałaczkę – jeśli po wyjęciu będzie czysta, znaczy to, że babeczki są upieczone).

12. Wyjmij formę z piekarnika i pozostaw w niej babeczki na 5 minut. Po tym czasie wyjmij poszczególne babeczki i umieść je na kratce do studzenia ciasta do całkowitego ostygnięcia.


KREM

Składniki:

3 szklanki cukru pudru

60 g masła, miękkiego

3-4 łyżki stołowe zimnego mleka

½ łyżki stołowej ekstraktu z wanilii

niebieski barwnik spożywczy




Wykonanie

1. W dużej misce utrzyj masło z ekstraktem waniliowym. Stopniowo dodawaj cukier puder na zmianę z mlekiem, dopóki masa nie uzyska odpowiedniej konsystencji.

2. Dodaj niebieski barwnik spożywczy w ilości gwarantującej pożądany kolor (zacznij od kilku kropel, żeby barwa nie była zbyt intensywna).

3. Uwaga: płynny barwnik spożywczy rozrzedzi krem. Jeśli to możliwe, stosuj barwnik spożywczy w żelu. Jeśli nie masz takiego barwnika, dodaj do kremu nieco więcej cukru, żeby bardziej go zagęścić.


NIEBIESKI KOKOS

Składniki:

100 g wiórek kokosowych

niebieski barwnik spożywczy

średniej wielkości torebka strunowa




Wykonanie

1. Wiórka kokosowe umieść w średniej wielkości torebce strunowej. Dodaj odrobinę barwnika spożywczego.

2. Potrząsaj torebką i pocieraj jej zawartością, dopóki wiórka nie zabarwią się na pożądany kolor. Pamiętaj, żeby najpierw szczelnie zamknąć torebkę!



DEKORACJA

Składniki:

niebieski krem

niebieskie wiórka kokosowe


Dodatkowe składniki:


2 tabliczki białej czekolady, posiekanej

30g ciemnej czekolady, posiekanej

12 ciasteczek typu „Pieguski”


Wykonanie

1. Nałóż na babeczki po porcji niebieskiego kremu. Wygładź jego powierzchnię nożem lub metalową szpatułką.

2. Zanurz babeczki w niebieskich wiórkach kokosowych tak, by cały krem został równomiernie pokryty.

3. Żeby zrobić usta „Ciasteczkowego”, zrób nożem kreskę na 1/3 wysokości kremu. Poszerz ją nieco nożem i uformuj w kształt ust. Włóż w otwór połówkę ciasteczka i wygładź krem dookoła, żeby ciastko nie wypadło.

4. W kąpieli parowej roztop białą czekoladę. Przelej ją do foliowego worka i odetnij jego koniec. Blachę wyłóż papierem pergaminowym. Wylewaj na nią czekoladę, formując duże kółka – oczy potwora. Włóż blachę do lodówki, żeby czekolada zastygła.

5. W międzyczasie roztop ciemną czekoladę (również w kąpieli parowej). Wyjmij białą czekoladę z lodówki. Ciemną czekoladę umieść w osobnym foliowym worku i zrób na jego końcu malutki otworek.

6. Zrób na białych kółkach małe, czarne źrenice. Dla lepszego efektu postaraj się, żeby były nieco „rozbiegane”. Włóż „oczy” do lodówki, żeby czekolada stężała.

7. Z tyłu każdego oka nanieś odrobinę kremu i „przyklej” je w odpowiednim miejscu na babeczce. Ciasteczkowy potwór gotowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation