Kuchnia

Risotto

Risotto z dynią i marchewką



Składniki:

- 120 g ryżu
- 170 g obranej i oczyszczonej dyni
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 duża marchewka
- 1 cebula

- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

- 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

- po szczypcie sproszkowanego kardamonu i imbiru

Przygotowanie:
Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę, by się zeszkliła, dodać selera pokrojonego w plastry i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Warzywa powinny zmięknąć, ale wciąż pozostać jędrne. Przykryć pokrywką, zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić ryż i lekko obsmażyć. Podlać białym winem, poczekać aż odparuje i wtedy dolać porcjami bulion. Gotować na małym ogniu za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie płyn. Kiedy zostanie połowa płynu dodać warzywa z patelni oraz pokrojoną w kostkę dynię oraz przyprawy. Cały czas gotować na wolnym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż , a warzywa będą miękkie. Ryż jednak nie może wchłonąć całego płynu, powinien powstać raczej gęsty sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation