Kuchnia

Przetwory

SUSZONE POMIDORY

3 kg świeżych pomidorów
kilka gałązek bazylii, tymianku i rozmarynu
kilka ząbków czosnku
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Pomidory myjemy i kroimy wzdłóż połowy. Łyżeczką wydrążamy środki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy je solą morską i pieprzem wstawiamy do nagrzanego do 100'C piekarnika. Pieczemy je z włączonym termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach około 90 minut. Gdy pomidory podeschną, posypujemy je posiekanymi drobno ziołami, wkłądamy do wypażonego słoika i dokładamy bazylie oraz 2-3 ząbki czosnku. Zalewamy oliwą z oliwek i szczelnie zamykamy. Po dwóch tygodniach mamy gotowe suszone pomidory niezastąpiony dodatek do wielu dań.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation