Kuchnia

Lunch do pracy

Gruszka
Woda
Pasztet z wędzoną rybą

Składniki na 11 porcji:
1 kg ugotowanych ziemniaków
250 g wędzonej makreli
150 g pieczarek
łyżka startego twardego żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej
2 jajka
Sól
Pieprz
bułka tarta do posypania formy

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki i chwilę smaż aby pieczarki odparowały. Rybę obierz ze skóry i ości, a mięso pokrój w małe kawałki. Ziemniaki zmiel, następnie dokładnie mieszaj z solą, pieprzem, łyżką masła, jajkami i jogurtem, aż powstanie gładka masa. Masę dopraw do smaku i wymieszaj z natką pietruszki. Formę do pieczenia wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą, następnie warstwami ułóż masę ziemniaczaną, smażone pieczarki, masę ziemniaczaną, kawałki ryby, masę ziemniaczaną. Wierzch posyp startym serem. Piecz w 180°C przez godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation