Kuchnia

słodkości

Ciasto jeżynowo - malinowe
Sezonowość owoców, to coś co lubię najbardziej. Wiśnie i jagody zastępują brzoskwinie, potem jabłka, śliwki i gruszki.
Składnik na kruche ciasto:
150 g maki
50 g mąki ziemniaczanej
100 g masła, posiekanego w drobne kawałki
100 g cukru
4 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
1 łyżeczka cynamonu
Mąka do podsypywania

Obłożenie:
500 g jeżyn
100 g malin
4 białka
200 g cukru

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką i przełożyć do blaszki 24x25 cm(ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm).

Owoce ułożyć na cieście i zapiekać 25 minut, w wcześniej rozgrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni.

W tym miejscu mogę powiedziec ,że delikatne owoce lepiej włożyc pod koniec pieczenia a przed dodaniem piany z białek .

Owoce nie będą wtedy tak miękkie i ciasto zyska na swojej efektowności.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation