Kuchnia

Odlot kulinarny

Sernik czekoladowy

Składniki:

200 g ciasteczek czekoladowych
50 g masła
350 g gorzkiej czekolady
500 g kremowego twarożku
500 g chudego twarożku2 opakowania cukru waniliowego
100 g cukru
2 łyżki maki ziemniaczanej
4 jajka
3 łyżeczki kakao
tłuszcz i bułka do formy

Przygotowanie:

Foremkę o średnicy 26 cm, nasmarować tłuszczem i wysypać bułką. Ciastka rozkruszyć i wymieszać ze stopionym masłem i umieścić na dnie formy. Odstawić w chłodne miejsce. Z czekolady ściąć trochę wiórków, resztę roztopić w gorącej kąpieli. Twarożki, cukier waniliowy i cukier wymieszać. Wmieszać stopioną czekoladę i mąkę ziemniaczaną. Pojedynczo dodawać jajka, dodać kakao. Masę serową nałożyć do formy. Piec w 200 stopniach przez 15 minut, zredukować temperaturę do 125 st. C i piec jeszcze przez godzinę. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki. Po 10 minutach wyjąć ciasto. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.Czas przygotowania 90 minut

Jedna porcja zawiera 1630 kJ/389 kca
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation