Kuchnia

Emilia Rojek

KRÓWKA
SKŁADNIKI:

NA CIASTO:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
5 łyżek kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wody gazowanej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubić, następnie dodać żółtka, ponownie ubić. Do masy przesiać kakao, mąkę i proszek. Zamieszać. Wlać wodę, dokładnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto przełożyć na blachę (ok. 30x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

PIECZENIE:
180st, ok. 20minut (do suchego patyczka)MASA KAJMAKOWO- BEZOWA:
180g miękkiego masła
1 puszka masy krówkowej (kajmakowej), tj. 400-500g
350g bez
Masło utrzeć, w czasie ucierania stopniowo dodawać masę kajmakową. Wsypać bezy (lub odwrotnie - przełożyć do naczynia z bezami - moim zdaniem tak jest wygodniej) i wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, tak aby część bez pozostała w kawałkach.

PONADTO:
2/3 szklanki kawy
3 łyżki wódki
200g herbatników

Kawę wymieszać z wódką. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć masę kajmakowo-bezową i równomiernie rozprowadzić. Na masie ciasno ułożyć herbatniki i każdy nasączyć 1,5-2 łyżeczkami ponczu.

MASA ŚMIETANOWA:
750ml śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody
50g czekolady deserowej, startej na tarce
Kremówkę ubić pod koniec ubijania dodając cukier, kwasek i żelatynę. Wyłożyć na herbatniki,obsypać czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation