DIY - zrób to sam

kulinaria

Ciasto brzoskwiniowe z imbirem
składniki (forma ø 23 cm, szklanka = 250 ml):

1 szkl. mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
60g masła, miękkiego
1 łyżeczka skórki cytynowej (dałam pomarańczową)
3/4 szklanki drobnego cukru (koniecznie drobnego)
1 jajko
1 żółtko
3/4 szklanki zmiksowanych świeżych brzoskwiń (1-2 owoce)
2 łyżki drobno pokrojonego świeżego imbiru (u mnie w syropie)

Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 175°C. Formę wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki oprószyć mąką.

Wymieszać w misce mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, sproszkowany imbir i cynamon. Odłożyć na bok.
Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i zmiksować na puree.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation