Kuchnia

Piekarnicze

TARTA ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM.

opakowanie ciasta francuskiego
250 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
ser feta
3 jajka
sól
pieprz


Piekarnik nagrzać na 200 stopni C.
W międzyczasie podgrzać olej na patelni. Wrzucić na niego pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć i dorzucić opłukany wcześniej szpinak. Ze szpinakowego nadzienia odparować porządnie wodę. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ciastem francuskim wyłożyć formę do pieczenia którą wcześniej najlepiej wyścielić papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 10-15 minut aby się trochę zrumieniło. Wyciągnąć formę z ciastem, przycisnąć widelcem wierzch jeśli się zbytnio podniósł. Na górze rozłożyć wcześniej przygotowany szpinak, fetę pokrojoną w kostkę i na koniec rozbić ostrożnie jajka uważając aby żółtko nie wyciekło. Wstawić ponownie do piekarnika na około 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnąć tarte i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation