Kuchnia

Kulinaria

Piernik z marchwi
składniki:
1,5 szkl mąki
1/2 szkl mielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
4 duże jaja
2/3 szkl oleju
1 szkl miodu
3 szkl marchwi startej na małych oczkach, ubitej i odciśniętej z nadmiaru soku
1 szkl orzechów włoskich, posiekanych (można zastąpić lub dodać gratisowo suszone owoce, inne orzechy)

Foremkę 23x23cm (trochę większą) nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200st.C. Mąkę przesiać z sodą, solą, mielonymi orzechami i przyprawami. Jajka ubić z miodem. Do jajek dodajemy 1/2 suchych składników, potem marchew i pozostałą część suchych składników. Wlać olej. Na koniec posiekane orzechy - dokładnie wymieszać. Przelać do foremki i piec ok. 30-40 minut (po 10 skręcamy temp. do 180st.)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation