Kuchnia

Design w kuchni

Lekki torcik z malinami

ciasto:
125 gr margaryny
250 ml wody
300 gr mąki
1 łyżeczka soli
8 jajek

Szklankę wody wlać do garnka, dodać tłuszcz i szczyptę soli, zagotować. Zestawić z ognia. Wsypywać mąkę, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Podgrzewać, nadal mieszając, aż masa zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i ucierać drewnianą łyżką, wbijając kolejno jajka. Masę mieszać energicznie, aż powstanie jeden duży płat. Gotowe ciasto powinno być gładkie, lśniące i jednolite. Ciasto dzielimy na 8 części. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 23 cm (ułatwi to nam nakładanie ciasta :) ) i rozsmarowujemy cienko ciasto. Pieczemy w temperaturze 200 C ok. 15 minut. W ten sam sposób pieczemy resztę ciasta.
Krem:
500 gr serka śmietankowego
600 ml śmietany kremówki
100gr cukru pudru
3 łyżki żelatyny
½ szkl mleka

Maliny lub inne owoce – ilość dowolna,Żelatynę zalać zimnym mlekiem, odstawić aż napęczniej a następnie rozpuścić podgrzewając – nie należy zagotować. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i serek, dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Na pierwszy blat ciasta nakładamy krem, posypujemy malinami i przykrywamy następnym blatem lekko dociskając. Czynności powtarzamy do momentu aż skończą nam się składniki :) Torcik wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation