Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

Amerykańskie naleśniki (Pancakes)
Składniki

3 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
350g mąki
3 łyżki roztopionego masła
300ml mleka
jajko
masło
sos klonowy

Przygotowanie

Do miski wsypujemy 3 łyżki proszku do pieczenia, łyżkę cukru, 350g mąki. Wszystko mieszamy łyżkę i wlewamy 3 łyżki roztopionego masła, 300ml mleka i jajko. Następnie wszystko razem dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Masa powinno być wyjść dość gęsta, jeśli mamy zbyt rzadką można dosypać odrobinę mąki.

Następnie przechodzimy do smażenia. Należy pamiętać, że prawdziwe amerykańskie naleśniki smaży się nie na oleju a na maśle. Naleśniki smażymy na średnim ogniu około dwóch minut z jednej strony. Na koniec gotowe naleśniki polewamy sosem klonowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation