Kuchnia

pychotka

Kotlety z jajek
Przepis na 12 małych kotlecików:


9 jajek
1 średnia cebula
1 czerstwa kajzerka
1 szklanka mleka
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
bułka tarta do panierowania
sól, pieprz
olej



Osiem jajek gotujemy na twardo i studzimy, a gdy będą zimne, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i smażymy cebulę, aż się zeszkli. W mleku moczymy bułkę i dokładnie odciskamy. Pokrojone jajka, odciśniętą bułkę oraz podsmażoną cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Następnie wbijamy 1 surowe jajko, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Masę jajeczną wstawiamy na około pół godziny do lodówki, żeby masa trochę stężała. Po upływie czasu, z masy formujemy małe, owalne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, tak długo, aż będą rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation