Kuchnia

Kuchnia

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

6 cebul
4 szklanki bulionu warzywnego
1/3 szklanki wytrawnego białego wina
kilka łyżek masła
łyżka oliwy
trzy łyżeczki tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
do posypania grzanki lub ulubiony żółty ser, na przykład Bursztyn lub Rubin

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w półpióra. Na patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę i dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy na bardzo małym ogniu przez 20-30 minut, uważając aby cebula się nie przypaliła. Co jakiś czas mieszamy czekając, aż cebula będzie intensywnie złota.
Kiedy cebula będzie gotowa, przekładamy ją do dużego garnka i zalewamy bulionem warzywnym oraz winem. Doprawiamy tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Podajemy gościom z grzankami, tartym serem lub z jednym i drugim. Bon appetit!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation