Kuchnia

Chleb

Chleb Cioci Elizy

1 kg mąki pszennej
2 szkl. mąki żytniej
1 szkl. mąki orkiszowej
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. otrębów pszennych
½ szkl. otrębów owsianych
½ szkl. siemienia lnianego
½ szkl. sezamu
1 szkl. słonecznika
½ szkl. dyni
1 łyżka cukru
2 łyżki soli kamiennej
6 szkl. ciepłej wody
2 łyżki miodu
zakwas żytni
Przygotuj dwie formy „rynienki”, (ok. 40x8x8), wyłóż je papierem do pieczenia. Suche składniki wymieszaj, dodaj miód rozpuszczony w jednej szklance wody, a potem pozostałe 5 szklanek wody.

Ciasto dokładnie wyrób, część (ok. 3/4 półlitrowego słoiczka odłóż na zakwas).

Rozłóż po równo do foremek, przykryj lnianą ściereczką, odstaw na noc, aby wyrosło. Piecz w piekarniku 180-200⁰C ok. 1 godz. i 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation