Kuchnia

SŁODKO I BEZ PRAGNIENIA

Blog > Komentarze do wpisu
« Pączki warszawskie Lucyny ... Krakersy z czosnkiem i oregano »
Krem "Kinder Bueno"
Kochani!

Miałam kiedyś etap w życiu, kiedy to nie wyobrażałam sobie dnia bez mojej chwili na batonik Kinder Bueno i szklankę mleka. Było to doskonałe połączenie, które na chwilę pozwalało zapomnieć o tym co mnie aktualnie otacza i skupić się jedynie na sobie. Taka drobna przyjemność, która sprawia że codzienność nie wydaje się aż tak monotonna. I chociaż po tym rytuale pojawiały się i znikały następne, do dziś lubię smak teko delikatnego batonika. Dlatego też ciężko było mi odmówić sobie zrobienia domowej wersji pysznego kremu który jest jego wypełnieniem i jednocześnie smakową perfekcją. Przepis znaleziony na blogu Podniebne Pieszczoty, delikatnie zmodyfikowany.



Składniki:

100g orzechów laskowych
1 szklanka mleka w proszku
4 łyżeczki cukru waniliowego
1/4 szklanki śmietanki 30%
kostka niesolonego masła
3 łyżki miodu

Orzechy rozdrabniamy blenderem na malutkie kawałki (ale nie na mączkę) i chwilę podprażamy na rozgrzanej patelni. Masło rozpuszczany w rondelku razem z cukrem waniliowym i zalewamy nim przełożone do miski uprażone orzechy, miksujemy razem na wolnych obrotach. Do miski z orzechami dodajemy śmietankę oraz miód i ponownie miksujemy całość na wolnych obrotach. Dosypujemy mleko i nadal miksując całość ucieramy na puszysty krem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation