Kuchnia

Słodkości

SKŁADNIKI:
spód:
ciasto z tego przepisu
masa serowa:
400 g chudego serka twarogowego (użyłam Presidenta)
2 jajka
125 g cukru brzozowego lub fruktozy(lub 160 g zwykłego cukru)
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
300 g czereśni
wierzch:
200 g kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru brzozowego lub fruktozy (lub 2 łyżki zwykłego cukru)
dekoracja:
200 g czereśni
1 łyżka cukru brzozowego lub fruktozy (lub 2 łyżki zwykłego cukru)
2 łyżki kisielu wiśniowego


Ciasto na spód rozwałkuj, wyłóż dno tortownicy i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. (Jeśli robisz spód ze zwykłych ciastek to też należy go lekko podpiec.)
Ok. 300 g czereśni wydryluj i zmiksuj blenderem.
Ser zmiksuj z cukrem, aromatem i skrobią ziemniaczaną. Dodaj jajka i krótko miksuj. Na koniec dodaj zmiksowane czereśnie. Całość delikatnie i krótko wymieszaj i wylej na ciasteczkowy spód.
Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 50 minut.
Kwaśną śmietanę wymieszaj z cukrem i posmaruj nią wierzch sernika. Wsadź do piekarnika na kolejne 10 minut.
Sernik wyjmij, wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin - u mnie chłodził się cała noc.
Pozostałe czereśnie przekrój na pół, pozbaw pestek i wrzuć do rondelka. Zalej je ok. 1/2 szklanki wody i zagotuj. Posłodź i podgotuj 4-5 minut.
Kisiel rozpuść w 1/4 szklanki wody, dodaj do kompotu czereśniowego i wymieszaj, aż masa zgęstnieje. Wystudź.
Wystudzony kisiel czereśniowy delikatnie nałóż na sernik i wsadź do lodówki na pół godziny do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation