Kuchnia

Kuchnia

Kurczak smażony w parmezanowej panierce

Kurczak smażony w parmezanowej panierce

Składniki

pierś kurczaka - 2 filety
bułka tarta - 3/4 szklanki
parmezan - 3 łyżki (świeżo tarty)
mąka pszenna - 2 łyżki
oregano - ok. 1/2 łyżeczki lub inne ulubione przyprawy np. odrobina granulowanego czosnku
sól, pieprz - do smaku
olej do smażenia - ok. 1 szklanki

Sposób przygotowania

Piersi podziel na mniejsze części (każdą na ok. 4). Posól, popieprz i obtocz w mące.

Roztrzep jajko, obtocz w nim mięso. Przygotuj panierkę. Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem, pieprzem, szczyptą soli i oregano. Pokryj nią kawałki kurczaka.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej (nalej go ok. 2 cm), gdy się rozgrzeje włóż mięso i smaż na średnim ogniu z każdej strony, aż się równomiernie zarumieni. Odłóż na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu, podawaj od razu (najlepiej z porcją sałaty).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation