Kuchnia

wypieki

PISCHINGER.

Składniki:

- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 4 żółtka
- 200g mielonych orzechów włoskich
- 4-5 duzych wafli kwadratowych 24x24cm

Składniki na polewę:

- 75 g gorzkiej czekolady
- 35 g masła

Do posypania:

- 50 g orzechów włoskich

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (można również w mikrofalówce), a żółtka utrzeć z cukrem (drobny kryształ) na idealnie białą masę. Masę czekoladowa połączyć z żółtkową i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie wmieszać mielone orzechy.

Masą smarować wafle (4-5 wafli, w zależności od gęstości masy, co zależy w dużej mierze od wielkości żółtek i tego jak drobno zmielone są orzechy). Wafle zawinąć w papier, przykryć obciążoną deseczką i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.

Po tym czasie czekoladę i masło na polewę roztopić w kąpieli wodnej (można również w mikrofalówce) i oblać przygotowane wafle. Posypać posiekanymi orzechami. 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation