Kuchnia

zdrowe odżywianie

Tartaletki włoskie

Składniki na 6 sztuk Ø 10 cm:

Kruche ciasto:

100 g mąki
50 g otrębów owsianych
50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 żółtko
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Sól

Farsz:

2 pomidory
świeża bazylia
garść czarnych oliwek
mały ząbek czosnku
6 plastrów mozzarelli
sól, pieprz
włoskie zioła (świeży tymianek, oregano…)

Tartaletki: z przygotowanych składników zagnieć kruche ciasto, rozwałkuj i wylep foremki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 min.

Farsz: pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Oliwki i bazylię posiekaj i dodaj do pomidorów. Wyciśnij ząbek czosnku i dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami suszonymi. Farsz wyłóż na ciasto, przykryj każdą tartaletkę plasterkiem mozzarelli. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation