Kuchnia

Przetwory spoż.

Sałatka z cukinią
Składniki
(na 10 litrowych słoików)

4 duże cukinie
8 większych czerwonych papryk
6 większych marchewek
6 wiekszych cebul
2 pęczki natki pietruszki
2 szklanki cukru
3 szklanki octu
8 szklanek wody

4 łyżki soli

pełna łyżka mielonego pieprzu

10 listków laurowych, 20 ziarenek ziela angielskiego, 20 ziarenek pieprzu
po pełnej łyżce oliwy na słoik



Wykonanie

Cukinię myję, odrzucam końce, kroję w większą kostkę odrzucając miąższ (jeśli skórka jest miękka można nie obierać, ja tym razem obrałam). Papryki myję, wycinam gniazda, kroję w kostkę, cebule obierem, kroję w grubsze półtalarki, marchewkę obieram, trę na tarce jarzynowej, opłukaną natkę siekam.

W dużym garnku zagotowuję cukier ocet, wodę, sól, listki, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie. Jak zalewa zagotowana dorzucam cukinie, cebule, paprykę, marchewkę i natkę. Trzymam na ogniu 15 minut od momentu zagotowania, w międzyczasie doprawiam mielonym pieprzem. Jak gotowe, przykręcam gaz na najmniejszy płomień, wrzucam sałatkę do wyparzonych słoików zostawiając ok 2 cm rezerwy, na koniec wlewam pełną łyżkę oliwy, zakręcam, stawiam do góry dnem na koc. Kiedy już wszystkie słoiki wypełnione, zakrywam całość kocem i zostawiam w spokoju na 2 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation