Kuchnia

PIEROGI - KLUCHY - MAKARONY ...

MAKARON ZE SZPINAKIEM.

makaron (ja najbardziej lubię świderki)

szpinak ( najlepiej świeży, ale teraz musiałam zadowolić się mrożonym)

4 plasterki wędzonki

4 ząbki czosnku (wg uznania)

1 mały serek topiony

śmietana

sól i pieprz

Makaron wrzucić do gotującej się wody z łyżką oleju tak by się nie posklejał. W między czasie rozpuścić masło na patelni i wrzucić szpinak. Mieszać, żeby się rozmroził i odparował. Kiedy zacznie się smażyć dodać rozgnieciony czosnek, wędzonkę i przyprawić. Na koniec dodać 2-3 łyżki śmietany i pokrojony w kostkę serek topiony, chwilę potrzymać na ogniu tak by sie wszystko połączyło, ale by się śmietana nie zsiadła. Makaron odcedzić, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Gorący makaron dorzucić do szpinaku i wymieszać, tak by oblepił go dokładnie. Jeśli wyda wam się za suchy podlejcie odrobiną wody spod gotowania i gotowe!

Niestety szpinak wbrew pozorom wcale nie jest taki zdrowy i bardzo niepolecany dla osób, mających problemy z nerkami, zawiera bowiem dość dużą ilość szczawianów, które bardzo obciążają nerki. Zatem jeśli macie zdrowe nerki, możecie wcinać śmiało, ale z umiarem :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation