Kuchnia

obiady

DIETETYCZNA FRITTATA
przepis na 1 porcję - 320 kcal
2 jajka
100 g sera białego chudego
50 g cukinii
50 g czerwonej papryki
1/2 cebuli
5 szt pomidorków koktajlowych
1 łyżka (8 g) tartego parmezanu
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
sól morska
zioła prowansalskie
świeżo mielony pierz

Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, a cukinię w ćwiartki. Rozgrzewamy patelnię z 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego. Około 3 minuty podsmażamy cebulę, paprykę i cukinię. Odstawiamy do wystygnięcie.
Ser rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy jajka i roztrzepujemy całość na gładką masę. Przyprawiamy solą (około 1/2 płaskiej łyżeczki), pieprzem i ziołami. Dodajemy wystudzone warzywa. Mieszamy i przelewamy do foremki - u mnie ceramiczna, wyłożona papierem do pieczenia (może być również silikonowa). Na wierzchu układamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i posypujemy parmezanem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut - aż się ładnie przyrumieni z wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation