Kuchnia

Sweetly

Składniki:

1/3 szklanki ciepłego pełnego mleka
2,5 łyżeczki suchych drożdży (10 g) lub 20 g drożdży świeżych
3,5 szklanki mąki pszennej
5 dużych jajek
1/3 szklanki cukru
pół łyżeczki soli
175 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka suszonych żurawin lub rodzynków
Ponadto:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*).

Mleko, mąkę z drożdżami, lekko roztrzepane jajka, cukier, sól umieścić w misie miksera. Wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, przez około 15 minut. Stopniowo do ciasta dodawać masło, łyżka po łyżce (masło można dodatkowo zmiękczyć w mikrofali). Wyrabiać, dalsze kilkanaście minut, do całkowitego wchłonięcia masła przez ciasto. Pod sam koniec wmiksować bakalie. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno być miękkie i klejace. Odłożyć do większego naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 - 2,5 godziny.

Po tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią, ponownie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 4 - 6 godzin (lub całą noc).

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, uformować brioszki - z powyższych proporcji otrzymałam 1 dużą brioszę i 4 mniejsze brioszki.

W tym celu:

Foremki do brioszek posmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką, strzepując jej nadmiar.

Aby uformować pojedynczą brioche - z przygotowanego ciasta uformować gruby wałeczek, z niego odkroić około 1/3 ciasta i uformować z niego małą kulkę, w dalszym ciągu połączoną z resztą ciasta. W większej kuli zrobić wgłębienie i umieścić w niej mniejszą kulkę. Przenieść do foremki. Dokładnie formowanie brioszek warto obejrzeć na filmiku na tej stronie.

Przykryć folią spożywczą, odłożyć w ciepłe miejsce po podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut (mniejsze krócej, w zależości od wielkości brioszek). Wyjąć, przestudzić na kratce.

* Jak zrobić rozczyn? Przeczytaj notkę o perfekcyjnym cieście drożdżowym.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation