Kuchnia

Na słodko

tort sachera
przepis pochodzi z książki crazy for chocolate

ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1/4 szklanki dżemu morelowego
1 szklanka drobnego cukru
125 g niesolonego masła
4 jaja
polewa (z przystole.blox.pl)

100 g masła/margaryny
100 cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki gorącej wody
ponadto:

dżem morelowy do przełożenia
tabliczka czekolady
mąkę i kakao dokłanie mieszamy w dużej misce. masło, cukier i dżem podgrzewamy na małym ogniu aż cukier i masło się rozpuści i powstanie gęsta masa. połączyć z mąką. dokładnie wymieszać, dodać żółtka i ubite na pianę białka i delikatnie wmieszać w ciasto. piec w tortownicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia około 50 minut w 180'c. studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

do wykonania polewy rozpuścić masło w garnuszku, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. zdjąć z ognia.

ostudzone ciasto przekroić na 3 części. pierwszą posmarować dżemem, położyc drugi blat, dżem, trzeci blat i polać ciasto jeszcze ciepłą polewą. przy pomocy gałkownicy do lodów zeskrobać z tabliczki czekolady wiórki. ozdobić tort i włożyć do lodówki aż polewa stężeje (około 1 godziny). smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation