Kuchnia

Zupy

przepis na botwinkę
Zupa botwinka - składniki:

- 1,5 litra wody

- pęczek botwinki

- marchewka

- pietruszka

- dosyć duży ziemniak

- kostka rosołowa

- łyżeczka soli

- 2 łyżeczki cukru

- sok z połówki cytryny

- pół szklanki mleka (albo śmietany)

- łyżeczka mąki.

Zupa botwinka - sposób przygotowania:

Botwinkę umyj, osusz, liście pokrój, a buraczki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ugotuj wywar z wody, kostki rosołowej, marchewki i pietruszki, dodaj do niego obranego i pokrojonego ziemniaka. Gdy wywar się zagotuje, włóż do zupy botwinkę, przypraw małą łyżeczką soli i dwiema łyżeczkami cukru. Wlej sok z cytryny. Dosmakuj i sprawdź, czy nie trzeba jeszcze przyprawić, np. cukrem. Gdy zupa się ugotuje, rozprowadź w mleku łyżeczkę mąki i wlej do garnaka, zamieszaj, poczekaj 2-3 minuty i zdejmij zupę z ognia. Gotowe. Zupa botwinka jest szalenie zdrowa, dlatego polecam gorąco ten przepis.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation