Kuchnia

smakowite

Łosoś ze szparagami i pieczonymi ziemniakami
Składniki: 2 filety z łososia, 1 pęczek zielonych szparagów, 6 młodych ziemniaków, 2 łyżki masła, słodka papryka w proszku, rozmaryn, przyprawa do ryb (m.in. bazylia, tymianek, imbir, gorczyca), sól, pieprz

Oderwać końcówki szparagów, odciąć główki i odłożyć. Środkowe części dusić na patelni z łyżką masła przez ok. 10 minut, następnie wyłożyć na przygotowaną folię aluminiową w żaroodpornym naczyniu (oddzielna folia na każdą porcję).

Na szparagach położyć łososia obsypanego przyprawą do ryb, pieprzem i solą, polać masłem z patelni i zawinąć dość szczelnie folię. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg). Ryba powinna w nim spędzić ok. 35 minut, na 10 minut przed końcem trzeba odwinąć folię i położyć na wierzchu główki szparagów (wtedy już nie zamykać łososia tak szczelnie w folii).

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, gotować w osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzić i wyłożyć do brytfanki nasmarowanej masłem. Obsypać obficie papryką i rozmarynem, wymieszać. Na wierzchu położyć w kilku miejscach wiórki masła i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation