Kuchnia

Wypieki

SZWEDZKI CHRUPKI TORT MIGDALOWY.

Spody (3 blaty)


100g zmielonych migdałów (orzechów)

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

150g cukru

4 białka jaj



Krem:


4 żółtka jaj

100g cukru

200 ml śmietany kremówki

150g masła

opcjonalnie 4 pojedyncze batoniki DAIM(w Ikeach) lub 1 „rolka” (ok. 10 sztuk) cukierków Werther’s original(albo innych karmelków mlecznych, np. Bomilla)


Polewa:


100g mlecznej czekolady

ok 50-70 ml kremówki

dodatkowe 2 pojedyncze DAIMY lub 1/3 rolki karmelków




Ubić białka z cukrem na sztywno, następnie delikatnie wrzucić migdały (orzechy) i mąkę, wymieszać. Na papierze do pieczenia lub w tortownicy, rozsmarować warstwę ciasta na koło o średnicy ok 22cm. W sumie na 3 takie koła (potrzeba 3 blatów). Piec spody przez ok 15-20 min w 180C, ostudzić.


Rozmieszać dokładnie śmietanę z żółtkami i cukrem w garnuszku. Postawić na ogniu i ostrożnie gotować, aż masa zgęstnieje (pilnować przez cały czas i mieszać żeby się nie ścięło!). Kiedy już będzie gęsta, zestawić z ognia i ostudzić. W tym czasie pokruszyć wałkiem batoniki lub karmelki. Ja potraktowałam je pałką do ucierania. :) Chodzi o to, by uzyskać takie „karmelowe drobinki”, które cudownie chrupią w ustach i nadają dodatkowej słodyczy. Odłożyć „okruszki” na bok.
Masło utrzeć i dodawać powoli masę śmietankową, cały cas miksując na jednolity krem.
Smarować każdy blat masą, posypać drobinkami karmelkowymi.Wierzch polać czekoladą rotopioną ze śmietanką. Lekko studzimy naszą polewę, żeby trochę zastygła. Posypać pozostałymi drobinkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation